Nieuws uit de buurt.


Buurtvereniging “D’n Horsterdiek” had zaterdag een excursie georganiseerd naar een bedrijf dat sinds enige tijd aan de Horsterdijk actief is. Naast twee bestaande grote loodsen was een derde loods bijgebouwd en nog drie grote silo’s er naast. Niemand wist wat ze daar deden. Het had wat te maken met champignons werd verteld maar wat precies? Dat zou bij ons bezoek duidelijk worden gemaakt. Er waren er veel die net zo nieuwsgierig waren als ik: we waren met 42 personen. Na ontvangst met koffie en vlaai vertelde de directeur (Lex van Leeuwen uit Swolgen) dat het een onderdeel is van de Christiaens group, dat bedrijf zie je bij de rotonde net voor de A73 op de weg naar Horst. In Lottum maken ze substraat voor de teelt van oosterse champignons: Shiitake (spreek uit: sjie-ie-taake). De bekende witte champignons worden geteeld op compost van paardenmest en stro; de Shiitake groeit op hout. In de silo’s zitten drie soorten houtsnippers, die worden vermengd met nog ander spul. Hoe dat precies moet is uitgezocht door Zwitsers. Zijn baas – naam ben ik kwijt- heeft dat gekocht. Hij was vroeger eigenaar van het boekhoudpakket Exact en zat na de verkoop van zijn aandelen in Thailand. Hij zag dat er weinig werkgelegenheid was. Samen met zijn vrouw is hij daar zo’n 20 jaar geleden met een Shiitake kwekerij begonnen. Ze hebben daar nu zo’n 800 mensen aan het werk. Nu ze sinds enkele jaren dat Zwitserse recept hebben wordt dat in Lottum verder doorontwikkeld en worden er productiemachines gemaakt. In Lottum wordt iedere dag 9,5 ton substraat gemaakt. Na verhitten en afkoelen komt dat in kunststof zakken van ongeveer 1 kilo, en moet enkele weken fermenteren / broeien. Daar komt heel wat warmte bij vrij die in de loodsen kan wegwaaien. Als er zich in de zakken knoppen beginnen te ontwikkelen zijn ze klaar om af te leveren. 80% gaat naar kwekers in Duitsland, de rest gaat naar de eigen producenten.
Hij leidde ons gezelschap rond door de productiehallen en gaf uitgebreid inlichtingen en beantwoordde de vragen van de groep. Alles bij elkaar een zeer leerzame middag.
groep1 1899
IMG_1900BB

About Henk Hendrix

In Lottum geboren volgens de aangifte bij de gemeente op 2 oktober 1929. Tot de keuring voor militaire dienst was mijn verjaardag op 3 oktober. De verklaring van mijn ouders voor deze "foetelarej" later: dat was de feestdag van Sint Theresia van de rozen. Voor deze heilige was in 1929 in Lisieux begonnen met de bouw van een basiliek. Dan kreeg die verjaardag wat meer aandacht.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>